Tajná mezinárodní setkání. Neprůhledné finanční toky. Pečlivě naplánované snahy dostat svou agendu do chystaných zákonů. Takhle vypadá praxe protipotratových hnutí.

Když se v roce 2013 objevil na síti blog zvaný „Agenda pro Evropu“, nevzbudil žádné větší pozdvižení. Na první pohled totiž šlo o další z dlouhé řady málo sledovaných nenávistných blogů plných nesmyslů o „spikntuí sodomitů“. Od téhož roku se ale datují také intenzivní snahy (nejen) křesťanských extrémistů o omezení práv žen, LBGTQA skupin a obecně všech, kteří nezapadají do úzké škatulky správné křesťanské rodiny.

Teprve v roce 2017 díky dokumentům zveřejněným francouzskou televizí ARTE vyplulo na povrch, že „Agenda pro Evropu“ není jen okrajový blog. Na přísně utajovaném setkání v Londýně se totiž setkaly hlavy protipotratových aktivistů z celé Evropy a USA. A společně založili organizaci, která má ultrakonzervativcům z jednotlivých zemí pomoct s protlačením zákazů potratů, homofobních zákonů a dalších středověkých opatření. Už rok po jejím založení, v roce 2014, se na luxusním zámečku Fürstenried nedaleko Mnichova sešlo na 150 aktivistů, aby  začali pracovat na manifestu „Agenda pro Evropu: Vzkříšení přirozeného pořádku“. Anonymní autoři v něm nabízejí skutečnou cestu do hlubin ultrakonzervativcovy duše.

Trest smrti je OK, potrat nikoliv?

Stát by podle nich měl zakázat antikoncepci, protože „snižuje důstojnost sexuálního aktu a tím i manželství“. Nakukovat do cizích ložnic ovšem náboženským fanatikům nestačí. Zatímco trest smrti je v pořádku, potrat je „proti přirozenému morálnímu řádu“. Potraty by rádi zakázali i obětem znásilnění nebo matkám, které může těhotenství ohrozit na životě.

Trnem v oku jsou některým konzervativcům také všichni neheterosexuálové a dokonce i ženy, které mají tu drzost chtít rozhodovat o svém těle a své budoucnosti. Jak jinak si vykládat pasáže, které hlásají, že rozvod je porušení „práva na manželství“ nebo že homosexuálové (kterým fanatici neřeknou jinak než „sodomité“) by vůbec žádná práva mít neměli? V další části textu autoři dokonce přiznávají, že zákaz manželství homosexuálních párů je prvním krokem k dalším zákonům. Těmi mají být: zákaz adopce pro homosexuály a následně zákaz „sodomie“ jako takové a její propagace; zákaz rozvodů; zákaz antikoncepce a sexuální výchovy; zákaz potratů a diagnostiky plodu. Ukazují tím, jak se za líbivými hesly o „právech tradiční rodiny“ skrývá barbarská touha zakazovat a trestat.

Ještě že u nás žádní náboženští fanatici nejsou, napadne člověka při čtení podobných fantasmagorií. Takové štěstí ale naše společnost nemá. Hnutí pro život ČR je neziskovou organizací, která původně začínala jako nevýznamný spolek skupinky extrémistů. Doba vzniku manifestu „Agenda pro Evropu“ přinesla i zásadní změnu v jejich strategii. Hnutí se úporně snaží zakrýt všechny kontakty s nejotevřenějšími ultrapravičáckými lunatiky a mění celou svou komunikační strategii. Místo pochodování s kříži a fotkami plodů začíná využívat taktik, které byly do té doby vlastní spíš občanské společnosti. Dnes má díky tomu profesionální PR a spojence na vysokých místech. Mezi nejvýznamnější podporovatele hnutí patří mimo jiné hlava katolické církve kardinál Duka, prezident Zeman a někteří politici z KDU–ČSL i dalších pravicových stran. Stačí se ale podívat na články, které Hnutí publikuje na svém webu, a jeho pravá podstata okamžitě vypluje na povrch.

Náckové a Aleš Juchelka

O Hnutí pro život toho také hodně vypovídají jeho zahraniční partneři. Jedním z nich je polské Ordo Iuris. Právě od nich se učí lobbingu a získávání politického vlivu. To jsme mohli vidět naposled při parlamentní diskusi o manželství pro homosexuály. Obdivem ke konzervativnímu Polsku se netají ani tisková mluvčí Hnutí pro život Zdeňka Rybová. Kladný vztah má například k tradičnímu „Pochodu nezávislosti“. Náckové s rasitickými hesly a keltskými kříži jí na akci (která v minulosti skončila mj. zapálením „duhového oblouku“, který měl symbolizovat toleranci) evidentně vůbec nevadí. Pikantní také je, že Rybová dělá asistentku poslanci za ANO Aleši Juchelkovi, který ustavičně bojuje proti „genderismu“ nebo jemu nepohodlným neziskovkám. 

Lobby vedená organizací Ordo Iuris stála za snahou o absolutní kriminalizaci potratů v Polsku. Když proti této snaze vyšly do ulic desetitisíce polských žen, začali ultrakatolíci šířit antisemitskou konspirační teorii o tom, že za protesty stojí všemocný George Soros. Pokrytectví je o to větší, že Hnutí pro život nemá nikde veřejně k dohledání jakékoliv informace o svém vlastním financování. Můžeme se tak jen dohadovat, odkud peníze na ultrakonzervativní propagandu tečou.

Zeman, Duka – jedna ruka

Už tuto sobotu bude mít Hnutí pro život svou tradiční reprezentativní akci – Národní pochod pro život a rodinu. Akce, na kterou organizátoři plánují vypravit vlaky a autobusy a zdarma tak dovézt do Prahy své příznivce z ostatních částí Česka, má záštitu prezidenta Zemana. Stejně jako v minulých letech budeme i letos svědky toho, jak kardinál Duka, který zlehčuje sexuální násilí v církvi a společně s Hradem vytvořil funkční konzervativní blok, povede akci, která se zaštiťuje „životem“ a „rodinou“. Akci, díky níž budou rozšiřovat svůj vliv náboženští fundamentalisté, podporovaní ze všem možných stran – z Hradu, z vládnoucího hnutí ANO nebo opoziční KDU.

Pečlivě připravované PR zatím křesťanským fundamentalistům funguje dobře. Média ani velká část občanské společnosti nevidí v jejich názorech žádnou hrozbu. To, jak jsou ultrakonzervativní kruhy nebezpečné, ale často zůstává i mimo zájem těch, kteří jsou jejich agendou nejvíce ohroženi. A tak se bude proti Pochodu pro život protestovat. Od 11 hodin na pražském Těšnově začne politická streetparty „Netancuj, jak Duka píská“, organizovaná Kolektivem 115. Skupina feministických křesťanek (RFK) pak organizuje hru, během níž mají lidé kreativními způsoby vyjádřit nesouhlas s ultrakonzervativní politikou. Po obou akcích následuje afterparty v Zázemí.

Článek Simona Kovnera vyšel původně na A2larmu.