Krize způsobila, že mnoho lidí přišlo o práci a nejsou teď schopni platit za bydlení. Na pomoc státu se nedá spoléhat. Spouštíme proto solidární kampaň „Rouška domov nezachrání“.

Pandemie koronaviru a vládní opatření na zamezení jejího šíření způsobily, že mnoho lidí přišlo o práci a nejsou teď schopni platit za bydlení. Vláda sice předložila návrh zákona, který má nájemníky ochránit, ten je ale děravý jak řešeto – mnohé nájemníky neochrání. Umožní jen o několik měsíců odložit splacení nájmů. Ti, kdo toho v nadcházejících měsících využijí, budou muset na podzim místo jednoho nájmu zaplatit každý měsíc dva. Absurdní, že jo? Zákon navíc neochrání ty, kdo mají smlouvu na dobu určitou a ta jim skončí. Pokud nemůžete platit za bydlení, tak se vás majitel muže klidně zbavit zákon nezákon.

Nemůžeme připustit vlnu výpovědí a vystěhování na ulici! Je třeba umožnit dočasné neplacení nájemného všem, kdo na to z důvodu aktuální krize nemají nebo nebudou mít! Pronajímatele, které by ztráta ohrozila, ať podpoří stát.

Tam, kde nepomůže stát, musí si lidé pomoct navzájem. Proto jsme se rozhodli spustit solidární kampaň „Rouška domov nezachrání“. Pokud jste se kvůli pandemii ocitl/a v těžké situaci, v níž vám hrozí, že přijdete o bydlení, a úřady vám nejsou schopny pomoct (a nebo víte o někom takovém ve svém okolí), zavolejte nebo nám napište: 

Telefon: 773 159 397 

Mail: bydleni@k115.org


Jakou pomoc můžeme nabídnout lidem ohroženým ztrátou bydlení?

Nemůžeme a ani nechceme si hrát na sociální pracovníky. A nedisponujeme ani žádnými finančními zdroji. Bude hodně záležet na konkrétní situaci. Předpokládáme, že mnohé lidi bude stačit přesměrovat k různým aktérům – úřadům, neziskovkám, poradnám nebo nadacím. Prostor pro naše intervence vidíme především v případech, kde tito aktéři nebudou schopni z nějakého důvodu lidem pomoct. Každý takový případ bude jiný. Někdy můžeme pomoct v komunikaci s pronajímatelem, s vyjednáváním, jindy s veřejným tlakem (např. prostřednictvím medializace) nebo poskytnutím podpory pro nenásilný odpor proti vystěhování. A prostě tím, že člověk není sám ve svém úsilí udržet si domov.

Naší zbraní je solidarita!

#COVID19 #VícNežRoušky