Další KAFE 115 proběhne při příležitosti 20. výročí zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze a protestů proti němu. Pozvání do diskuse přijala pětice přímých účastníků a účastnic tehdejších událostí.

Před 20 lety se Česko stalo na pár dní středobodem světa. V Praze zasedal Mezinárodní měnový fond a Světová banka, instituce podílející se na ekonomické globalizaci a zadlužení zemí tzv. třetího světa. Stejně tak do Prahy přijely tisíce lidí z celého světa, kteří chtěli narušit průběh akce i hledat možné alternativy současného ekonomického uspořádání. Kontrasummit, demonstrace, mediální hysterie, o tom všem se budete moci dovědět přímo od lidí, kteří se tehdy protestů zúčastnili.

Kafe 115 na téma alterglobalizačních protestů s panelovou diskusí.

Diskutovat budou:

Marta Kolářová – pomocná organizátorka Iniciativy proti ekonomické globalizaci (INPEG), autorka knihy Protest proti globalizaci.

Viktor Piorecký – tiskový mluvčí INPEG

Arnošt Novák – Organizátor z INPEGu, který se podílel hlavně na taktice pouličního protestu, redaktor Konfrontace, nenapravitelný squatter a sociolog z FHS UK.

D. – Připravoval protesty, speciálně pak organizoval Kontrasummit s řečníky jako Silvia Federici, George Caffentzis, Jeff Engels z dokařských odborů ILWU, Naomi Klein. Během protestů organizoval setkání mezinárodních skupin „platformistické tendence“. Po protestech se podílel na vzniku a provozu infoshopu Krtkova kolona, který se (marně) snažil „zachovat energii naakumulovanou při protestech“ a jako člen Organizace revolučních anarchistů – Solidarita na debatě uvnitř „hnutí“ o „kritice aktivismu“, která byla reflexí na protesty. Dnes je členem Kolektivně proti kapitálu/Mouvement Communiste (KPK/MC).

Jan Křeček – zakládající člen Komuny ’92, šéfredaktor Konfrontace, organizátor a mluvčí pražských streetparties před zasedáním MMF – SB. Disertační práci obhájil na téma Radikální politická opozice. Pražské zasedání MMF – kritická analýza diskurzu. Působí na katedře mediálních studií FSV UK, kde se věnuje politické komunikaci a analýzám mediálních obsahů.


Prostor 39, Řehořova 39, Praha 3 – Žižkov

29. září, začátek: 19:00

Facebookovou stránku události najdete tady.

Na akci se zamaskujte (prostě si vem roušku).

#Kafe115 #20let #MMFvPraze #diskuse