V noci z úterý na středu přerostlo zoufalství lidí v uprchlickém táboře Moria v obrovský požár. Přinášíme překlad dnešního vyjádření transnacionální antiautoritářské platformy Beyond Europe k aktuálnímu dění.

Neúnosná situace v uprchlickém táboře na Lesbu v noci z úterý na středu fatálně eskalovala. Na protest proti otřesným podmínkám, nebezpečí koronaviru a vyhlídce obehnání Morie plotem, se několik obyvatel tábora rozhodlo zapálit velkou část tábora.

Zařízení neziskovek jako jsou Movement on the ground, Team Humanity nebo Lékaři bez hranic byla vyrabována a zapálena. Celá infrastruktura tábora byla zničena a nezbylo téměř nic.

Policie proti uprchlíkům použila obušky a slzný plyn, situaci ale pod kontrolou neudržela. Hasiči, kteří se pokusili požár hasit, byli napadeni kameny.

Mnoho obyvatel tábora uprchlo do okolí nebo do města Mytylini. Není zatím zřejmé, kolik lidí bylo zraněno, ani zda se někdo stal obětí požáru.

Události této noci ukazují velké zoufalství více než 13 tisíc lidí, kteří dosud žili v tomto táboře, pod karenténou a bez jakékoliv ochrany před koronavirem. Hlavně ale ukazují selhání migrační politiky Evropské unie.

Eskalaci bylo možné předejít tím, že by se lidem v těžké situaci doopravdy pomohlo místo toho, aby se roky strkali se do přeplněného tábora.Už několik let mnozí upozorňovali na katastrofické podmínky v uprchlickém táboře. V Německu existuje v několika městech a spolkových republikách silné hnutí, jež chce přijmout uprchlíky, je ale blokováno německou spolkovou vládou. Požár, který zničil Morii, zažehnuli již před několika lety představitelé vlád Evropské unie a Turecka.

Naší odpovědí musí být solidarita se zoufalými a zapomenutými lidmi na vnějších hranicích EU. Nelidský režim státních hranic, který masy lidí vraždí, nechává je utonout a ponechává je v obrovské bídě, patří na smetiště dějin. Pojďme s tím něco dělat! Všichni do ulic!

Beyond Europe, 9. září 2020

#evacuatemorianow

#shameonyouEU

Přeloženo z anglického originálu publikovaného na webu Beyond Europe.