Co všechno je dnes ve městě vzpourou? Třeba zasadit u stromu před domem pár kytek. Nebo jet centrem Prahy na kole. O snaze bránit bourání historických památek nebo ovlivnit, kde vyroste nákupní centrum a kde zůstane aspoň kousek zeleně, snad ani nemluvě. Prostě se ani nenadějete a je z vás rebel nebo rebelka. Stačí jen chtít žít v metropoli o něco lépe. Myslíme si, že právo na město má každý z nás. Proto pořádáme akci, na které se sejdou obyvatelé a obyvatelky Prahy, lidé, kterým není veřejný prostor lhostejný, aktivisté a aktivistky, sociální pracovníci a pracovnice i ti, kdo se městem zabývají na akademické půdě. Diskuse, přednášky a workshopy se zaměří na komunitní bydlení, lepší život pro znevýhodněné obyvatele a obyvatelky, na veřejný prostor jako místo otevřené kreativitě, sportu či ekologické dopravě. Kolektivy i jednotlivci z Prahy i ze zahraničí ukáží, co vše je možné a co funguje. Chceme se vzdělávat, inspirovat, organizovat a taky bavit. Chceme ukázat, že to jde. Přijďte a zapojte se.

Naše města nám utíkají pod rukama. Bydlení je stále nedostupnější. Nájmy v Praze rostou dvakrát rychleji než platy. Senioři a seniorky, studenti a studentky, lidé s handicapem, ale i střední třída jsou pomalu vytlačováni na okraj. Byrokracie dusí spontánní život v ulicích a stále vetší část města se odcizuje svým obyvatelům a obyvatelkám. Vedení města se stará především o dobré podmínky pro developery a jejich zisky a přitom nezvládá zajišťovat ani základní funkce města. Třeba aby byl dostatek dostupného bydlení nebo aby nepadaly mosty.

Právo na město pro nás znamená právo spoluutvářet prostředí, ve kterém žijeme, a to přímo a samosprávně. Chceme, aby v Praze mohl každý důstojně bydlet. Místo chátrajících prázdných domů v rukách spekulantů chceme živé, kreativní a komunitní prostory. Chceme přátelské, rozmanité, bezbariérové a solidární město s udržitelnou dopravou. Chceme demokratické město, kde si jako obyvatelé a obyvatelky můžeme zvolit, jestli například u Masarykova nádraží chceme další obří kancelářský komplex, nebo zda tam raději chceme bydlení, park nebo knihovnu.

Nechceme jen přihlížet tomu, jak se z nás stávají odcizení lidé ve městě plném anonymních kanceláří, turistických hotelů a dopravních kolapsů. Pojďme se společně bavit o tom, jaké chceme město a jak toho dosáhnout. Pojďme se o fungování města vzájemně učit, organizovat se a ukázat, že tohle město patří hlavně jeho obyvatelům a obyvatelkám. Na město má právo každý!

Program

Programovou brožuru, ve které najdete mj. anotace jednotlivých přednášek, diskusí, workshopů atd., si můžete stáhnout v pdf tady. Plánují-li účast vaši přátelé, kteří nehovoří česky, mohou si tady stáhnout anglickou verzi. Tištěné brožury v obou jazycích budou k dispozici na místě.

Praktické informace

Místo konání programu

Všechen program začíná v bezprostředním okolí lodi Altenburg. Jedinou výjimkou je vycházka „Gentrifikace v Holešovicích“, která začne v parku na Ortenově náměstí.

Program bude probíhat na pěti místech:

  • stage Vzpurná
  • stage Právo
  • stage Most
  • dětský stan
  • loď Altenburg (jen večerní, tedy koncertní program)

K dispozici jsou toalety na prostranství před lodí Altenburg.

Vstupné

Dobrovolný příspěvek na festival je možné vhodit do kasičky na našem infostánku.

Večerní program – koncerty – má doporučené vstupné 100 – 200 Kč.

Jídlo a pití

Každý den až do 18:00 nám vaří Kuchařky bez domova – projekt organizace Jako doma, která pracuje se ženami bez domova.

Od 18:00 nás občerství stánek lodi Altenburg.

Téměř po celý den je otevřený bar.

Informace, bezpečnost, péče

Něčemu na festivalu nerozumíš? Necítíš se bezpečně? Stalo se něco nepříjemného? Obrať se na někoho u našeho infostánku.

Děti

Během celého festivalu funguje dětský stan, kde jsou k dispozici hračky. Každý den se bude konat workshop malování „Takto vypadá dobré město“ a další program. Aktuální informace najdete na facebooku a na programových tabulích.

Respekt, solidarita

Festival se snaží být otevřeným místem, kde se všichni cítí bezpečně a mají možnost se realizovat. Své svobodě ale dáváme mantinely. Netolerujeme sexisumus, ageismus, rasismus ani žádnou jinou formu útlaku.

Angličtina versus čeština

Nemluvíš anebo nerozumíš anglicky? Žádný strach, na každé zahraniční přednášce bude zabezpečený individuální anebo skupinový překlad. A stejně tak to platí i naopak (bude zajištěn překlad z češtiny do angličtiny).

Další informace ke Vzpurné Praze

  • facebook (https://www.fb.com/events/1846590878765374/)
  • twitter (https://twitter.com/VzpurnaPraha)
  • radar.squat.net (https://radar.squat.net/en/node/287655)