Ve dnech 4. až 6. října pořádáme druhý ročník festivalu Vzpurná Praha. Přednášky, diskuse, workshopy a promítání na téma dostupnost bydlení a právo na město.

V Praze rostou nájmy dvakrát rychleji než mzdy, ceny nemovitostí se šplhají do astronomických částek a město po třiceti letech privatizací není schopné nabídnout k nedostupnému tržnímu bydlení alternativu. V médiích přitom od developerů a ekonomů z velkých bank posloucháme, že za krizi bydlení může jen pomalá výstavba a lidé, kteří by rádi mluvili do toho, co jim vyroste za okny. Zdaleka méně se mluví o tom, že nové byty jsou určeny především bohatým investorům a nová výstavba často naopak zvyšuje ceny bydlení v okolí a ze čtvrti vyhání nízkopříjmové obyvatele.

Nové vedení města sice tvrdilo, že jeho vzorem je Vídeň, kde je dostupnost bydlení zajištěna silnými regulacemi, ale navrhovaná podoba nového metropolitního plánu hraje naopak podle not volného trhu. Jak přitom taková písnička zní, zažívají ti z nás, jimž raketově rostou nájmy, či ti, jejichž domy zaplavilo AirBnB a místo fungujícího sousedství kolem sebe mají bujarý hostel.

Chceme město, které se nebude podřizovat zisku těch nejbohatších, ale budeme ho moci spoluutvářet podle našich potřeb. Zkušenosti z Prahy i zahraničí ukazují, že o to musíme usilovat sami, protože nikdo jiný to za nás neudělá. V rámci Vzpurné Prahy chceme hledat společné příčiny nedostupného bydlení, bezohledného developmentu i turismu utrženého ze řetězu, ale také společné odpovědi na ně. Kromě přednášek, procházek, filmů a zkušeností ze zahraničí chceme dát prostor hlavně vzájemnému seznamování, výměně zkušeností a budování koalic za demokratické a dostupné město.

Přijďte s námi tvořit budoucnost Prahy!

Program

Brožuru s anotacemi všech bodů programu v pdf si můžete prohlédnout, popř. stáhnout tady.

Praktické informace

Místo konání programu

Téměř všechen program se koná v prostoru Holešovická Šachta (Bubenská 14, Praha 7).

Nejlépe se sem dostaneš z tramvajové zastávky Výstaviště Holešovice. Po tramvajové trati půjdeš směrem k Holešovickému nádraží a zahneš doprava na Bubenskou.

Jedinou výjimkou, pokud jde o místo konání, je sobotní procházka  „Proměny Holešovic“. Ta startuje v 10:30 na Ortenově náměstí (Praha 7).

Vstupné

Dobrovolný příspěvek na festival můžeš vhodit do kasičky na našem infostánku.

Jídlo a pití

Každý den budeme na místě servírovat za solidární cenu jídlo z dílny kavárny Potrvá. V programu jsou většinou vydělené časy pro jídlo, ale jíst můžeš samozřejmě i mimo navržené časy, vždy se něco pod zub najde.

Jídlo nepodáváme na jednorázovém nádobí, proto pokud můžeš, zapoj se a pomoz s mytím.

Informace, bezpečnost, péče

Něčemu na festivalu nerozumíš? Necítíš se bezpečně? Stalo se něco nepříjemného? Obrať se na někoho u našeho infostánku.

Děti

Máš děti a přednášky a diskuse pro ně nejsou to pravé ořechové? Žádný strach, během festivalu bude fungovat dětský koutek, kde budou k dispozici hračky a když se spolu s dalšími lidmi dohodnete, můžete se třeba prostřídat v hlídání.

Respekt, solidarita

Festival se snaží být otevřeným místem, kde se všichni cítí bezpečně a mají možnost se realizovat. Své svobodě ale dáváme mantinely. Netolerujeme sexisumus, ageismus, rasismus ani žádnou jinou formu útlaku.

Čeština versus angličtina

Víš o někom, koho by mohl festival zajímat, ale neumí česky? Žádný strach, na každé přednášce bude zabezpečený individuální anebo skupinový překlad. Chtěl/a by si pomoc s tlumočením? Ozvi se nám!

Další informace ke Vzpurné Praze

Vzpurná Praha v médiích


Stránku prvního ročníku Vzpurné Prahy najdete tady.