Naše shrnutí dění po vynesení rozsudku v procesu Antifa-Ost – Den X (3. června) v Lipsku.

Minulou středu vynesl Vrchní zemský soud v Drážďanech několikaleté tresty odnětí svobody nad Linou, Lennartem, Jannisem a Jonathanem, čtyřmi antifašisty obviněnými v tzv. procesu Antifa-Ost (Antifa-východ). Na základě pochybných, většinou nepřímých důkazů byli mimo jiné shledáni vinnými z členství či podpory zločinného spolčení (myšleno neformální party antifas) podle kladiva na levičáky, § 129 trestního zákoníku. Rozhodnutí bylo pro antifašistické hnutí důvodem k naštvání. Ve Německu tradičně „slepém na pravé oko“ (tj. postihujícím výrazně přísněji antifašisty než výrazně nebezpečnější neonacisty), zejména pak v Sasku ale nebylo žádným překvapením. V následujících dnech se po celém Německu konaly solidární akce. V sobotu 3. června se měla solidarita (a naštvání) přenést i do ulic Lipska. Tamní antifašisté*ky téměř rok mobilizovali*y na velkou demonstraci v Den X (na první sobotu po vynesení rozsudku, překlad výzvy k účasti na akci jsme zveřejnili tady. Očekávalo se, že půjde o největší levicovou demonstraci za dlouhou dobu.

Všechny levicové demonstrace nahlášené na sobotu, které se jakkoliv vztahovaly k soudnímu procesu Antifa-Ost, byly ale ve předem zakázány obecným nařízením vydaným ve čtvrtek úřadem veřejného pořádku pod vedením radního Heiko Rosenthala (die Linke). Důvodem zákazu bylo údajné „přímé ohrožení veřejné bezpečnosti“. Podkladem pro vydání zákazu byly prognózy nebezpečí vypracované lipskou policií a situační analýzy saského Zemského úřadu pro ochranu ústavy (civilní kontrarozvědky). Odvolání proti zákazu demonstrací zamítl v pátek večer lipský správní soud. V noci na sobotu následovalo zamítnutí odvolání Vrchním správním soudem v Budyšíně. Konečně, v sobotu odpoledne toto rozhodnutí definitivně potvrdil Spolkový ústavní soud sídlící v Karlsruhe.

Od páteční šesté hodiny večerní do nedělního večera byla navíc v Lipsku vyhlášena tzv. policejní kontrolní oblast, která pokrývala východní, jižní a západní části města. Policajti*ky v ní směli*y bez zvláštního důvodu zastavovat lidi a kontrolovat jejich osobní údaje. Od sobotního rána také policie prováděla kontroly na příjezdových trasách a na lipském hlavním nádraží. Saská policie povolala posily z ostatních spolkových zemí i od spolkové policie. Nasazeno bylo celkem 3000 policajtů, včetně speciálních jednotek. Mezi nimi více než stovka policajtů*ek v civilu, z nichž část byla nasazena přímo mezi demonstranty*kami (jak jinak než v černém a s maskováním, aby splinuli*y).

Jedinou demonstrací, která nebyla zakázána, byla demonstrace „Svoboda shromažďování platí i v Lipsku“, kterou nahlásil bývalý mluvčí saských Zelených angažující se dlouhodobě v různých antifašistických iniciativách, Jürgen Kasek. Demonstrace na náměstí Alexise Schumanna na Jižním předměstí byla plánovaná na půl pátou. Na náměstí se postupně shromáždilo přes dva tisíce lidí. Nenaplnila se tak očekávání velké účasti. Těžko říct, jaké všechny důvody k tomu přispěly. Mezi účastníky*icemi demonstrace postupně převládali*y černě oblečení, často maskovaní lidé. Po všech stranách náměstí od začátku parkovaly desítky policejních dodávek, připraveno bylo jedenáct (!) vodních děl a stovky policejních těžkooděnců. Nad náměstím celou dobu létal policejní vrtulník.

Nedlouho po začátku akce policie oznámila, že se demonstrace nesmí vydat po nahlášené trase a může proběhnout jen jako statická. Ulici Karla-Libknechta, kudy se demonstrace měla vydat, přehradila dvě vodní děla, obrněný transportér a řady policajtů*ek. Uzavření na náměstí a obležení těžkooděnci policie označila cynicky za deeskalační taktiku. Když se část demonstrace po dlouhém čekání dala do pohybu jiným než původně plánovaným směrem, zastoupil jí okamžitě cestu kordon těžkooděnců. Jejich směrem následně začali maskovaní militantní účastníci*e házet pyro, lahve a kameny. K útoku militantů na policajty došlo ve stejnou dobu i na ulici Karla-Liebknechta (v opačném směru, než kudy původně demonstrace měla jít).

Netrvalo dlouho a policie na demonstraci zaútočila a po 18. hodně za použití pěstí a tonf vytlačila velkou část lidí do parku na druhé straně ulice Karla-Liebknechta. Výsledkem bylo obklíčení („Kessel“) několika stovek účastníků demonstrace v části parku na náměstí. Podle řady zdrojů mělo jít až o tisícovku lidí, v reálu tomu tak ale nebylo. (Tisíc lidí spíš odpovídá počtu těch, které policajti na demonstraci ztotožnili.) Policie následně oznámila, že obklíčení demonstranti*ky jsou všichni podezřelí z trestného činu závažného porušení veřejného pořádku a z útoku na úřední osoby a že budou podrobeni identifikaci (focení obličejů i dokladů). Obklíčení účastníci*e vytrvale a energicky skandovali*y antifašistická hesla. Lidé, kteří zůstali mimo obklíčení, je podporovali skandováním (mj. „Ihr seid nich allein!“ /Nejste sami!/). Z policejních tlampačů jim nicméně bylo pohrozeno, že pokud se nezdrží politických prohlášení, bude proti nim použito donucovacích prostředků. Později byli podporovatelé*ky obklíčených donuceni náměstí opustit.

Až po 22. hodině začali policajti často za použití bolestivých chvatů postupně vytahovat z obklíčení jednotlivé lidi a předváděli je k identifikaci v záři dovezených reflektorů. Některým demonstrantům policie zabavila mobilní telefony a teď se z nich zřejmě snaží získat usvědčující informace. Policie dlouhé hodiny neumožnila obklíčeným lidem dojít si na záchod. Nezajistila jim jídlo a dlouho ani pití a komplikovala snahy autonomních záchranářů*ek („demo sanis“) poskytnout ošetření lidem, které svým brutálním násilím zranila. Svévole, šikana a dehumanizace obklíčených lidí. Poslední demonstranti*ky byli*y z obklíčení propuštěni kolem páté hodiny ráno, tj. po jedenácti (!) hodinách. V tu dobu bylo asi jen 9 stupňů. Řada zadržovaných přitom na demonstraci přišla jen lehce oblečena. Sobotní policejní obklíčení demonstrantů*ek překonalo svojí délkou obklíčení více než devíti stovek účastníků*ic demonstrace hnutí Blockupy ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 2013. Ti následně podali na policii žalobu a ta je nakonec musela odškodnit celkem 80 tisíci euro.

Do cely předběžného zadržení (GeSa) byly převezeny desítky účastníků*ic demonstrace, včetně mnoha nezletilých, jejichž rodičům bylo bráněno v kontaktu s nimi. Solidární shromáždění, které probíhalo druhý den před budovou GeSa, opět na několik hodin obklíčili těžkooděnci. Většina zadržených byla postupně propuštěna. Na deset z nich ale byla uvalena vyšetřovací vazba.

Na neděli večer svolalo několik iniciativ (jako Leipzig nimmt Platz nebo Omas gegen Rechts) do Connewitzu demonstraci proti policejnímu násilí. Shromáždění bylo ale opět zakázáno. Drastické omezení shromažďovacího práva spolu s policejním postupem vyvolalo mezi tím silnou kritiku. Šéf lipské policie René Demmler obhajoval masivní nasazení policie a techniky slovy: „Ukázat sílu může mít i deeskalační účinek.“ Kritici*čky (a to i z řad koaličních poslanců*kyň Zelených a Sociálních demokratů) naopak poukazují na to, že masivní policejní přítomnost na legální demonstraci, prudké reakce policie i na drobné přečiny a mnohahodinové zbavení svobody stovek lidí, protože mezi nimi (možná) bylo několik desítek těch, kteří házeli lahve a kameny, měly „eskalační účinek“. Saský ministr vnitra Armin Schuster (CDU) nicméně po událostech vyzval k vytvoření koncepce boje proti levicovému extremismu.

Naši solidaritu proti jejich represím! Svobodu pro všechny antifašisty*ky!

#FreeLina #FreeAllAntifas #AntifaOst #le0306 #DenX


K tématu doporučujeme také článek Lipsko na nohou a ohně na nároží. Kontroverzní rozsudek vyvolal v Německu bouřlivé protesty.