V Budapešti v pondělí 29. ledna započal soudní proces s německými a italskými antifašisty*kami zadrženými kvůli akcím proti únorovému, každoročnímu neonacistickému pochodu maďarskou metropolí. I přes represe mobilizují také letos antifašistické skupiny v několika zemích k účasti na demonstraci proti neonacistickému pochodu na 11. února.

V pondělí začal u městského soudu v Budapešti proces se třemi antifašisty*kami – Ilariou z Itálie a Tobiasem a Annou z Německa. Ti*y měli*y údajně společně s dalšími napadnout a zranit děvět účastníků loňského neonacistického pochodu známého pod označením „Den cti“ (něm. Tag der Ehre). Jde o každoroční revizionistická setkání s mezinárodní účastí glorifikující vojáky Wehrmachtu a jednotek SS, kterým se nepodařilo v únoru 1945 probít ze Sověty obklíčené Budapešti. (O těchto neonacistických akcích konaných každoročně v únoru v Budapešti a o internacionálních protestech proti nim si můžete přečíst více v našem překladu staršího rozhovoru.)

Překlad nápisu, který je na banneru rakouských antifas v maďarštině i němčině, zní: Budapešť – žádná jistá pevnost pro nacisty a jejich přátele! Ani v roce 1945, ani dnes!

Zatímco Anna byla vyšetřována na svobodě, Ilaria a Tobias strávili*y téměř rok v maďarských vazebních věznicích. Illaria je obviněna ze závažného ublížení na zdraví a hrozí jí až 24 let vězení. Obvinění ze stejného činu proti Tobiasovi a Anně bylo staženo. Nakonec byli*y obviněni*y “jen” ze zločinného spolčení (členství v antifašistické skupině) s možným trestem až pěti let vězení.

Podle obžaloby je navíc Tobias (stejně jako další antifašisté*ky, po kterých pátrá německá policie na základě mezinárodního zatykače) součástí skupiny kolem antifašistky Liny, která byla na konci loňského května odsouzena spolu se třemi dalšími aktivisty v procesu známém pod označením Antifa-Ost k několikaletým trestům odnětí svobody (o procesu a represích vůči německým antifašistům*kám jsme psali*y tady a tady).

Vedle zmíněných obžalovaných německá policie (včetně saské SoKo LinX /Zvláštní komise Levice/) na základě fotografií z Budapešti a/nebo na žádost svých maďararských kolegů pátrá po dalších 14 antifašistech*kách. V uplynulém roce provedla řadu domovních prohlídek v několika spolkových zemích. Zatím byla úspěšná v jediném případě. V prosinci v Berlíně zadržela Maju. Zatímco probíhá řízení o jejich vydání do Maďarska, je Maja ve vyšetřovací vazbě v Drážďanech. Italská policie v listopadu v Miláně zadržela Gabriela, který teď také v domácím vězení čeká na výsledek řízení o vydání do Maďarska.

Na čelním banneru solidární demonstrace, která se konala v Miláně, se nad nápisem Free all antifas v italštině píše “Ani vězení, ani vydání”.

Tobias se v pondělí výměnou za příslib nižšího trestu přiznal ke členství v antifašistické skupině (ke “zločinnému spolčení”). Ve zkráceném řízení byl následně bez dokazování odsouzen ke třem letům vězení. Proti rozsudku se on i státní zástupce odvolali.

Záběry ze soudní síně, kam byla Ilaria přivedena – slovy jejího právníka – “jako pes” na řetězu a se spoutanými kotníky a rukami připoutanými k opasku, vyvolaly (nejen) v Itálii pobouření. Italský ministr zahraničí Antonio Tajani si předvolal maďarského velvyslance a požadoval po něm, aby maďarská vláda umožnila Ilarii opustit zemi. V úterý pak o této záležitosti hovořila po telefonu se svým protějškem Orbánem italská premiérka Meloni. Podle informací v médiích chce po zveřejnění záběrů ze soudní síně také italský státní zástupce zamítnout žádost o vydání Gabriela do Maďarska.

Antifašistická platforma Wir sind alle Linx v Německu mezi tím spustila kampaň #NoExtradiction proti vydání německých antifašistů*ek do Maďarska. Platforma, rodiče antifašistů*ek i jejich právníci se obávají, že v zemi nebudou mít obvinění*é zaručeno právo na spravedlivý proces. Obávají se excesivních trestů. A poukazují na otřesné podmínky ve vazební věznici, ve které je držena Ilaria (po zveřejnění informací o nich proběhly v Itálii velké demonstrace na její podporu a petici za její propuštění podepsalo během krátké doby přes 50 tisíc lidí).

I přes represe vůči antifašistům*kám, které následovaly po loňských akcích proti “Dnu cti” v Budapešti, mobilizují také letos antifašistické skupiny v několika zemích k účasti na demonstraci proti neonacistickému pochodu na 11. února v maďarské metropoli. Plánuje se mimo jiné společný odjezd do Budapešti z Vídně.

Aktuální informace k procesu s antifašisty*kami v Budapešti můžete sledovat na stránkách solidární kampaně Budapest Antifascist Solidarity Comittee (BASC). Viz také jejich twitter.

#FreeIlaria #FreeTobi #FreeMaja #FeeAnna #FreeGabri #FreeAllAntifas #NoExtradiction #NoDayOfHonour #keinTagDerEhre