V sobotu 20. července chtějí neofašističtí „identitáři“ společně se svými krajně pravicovými a neonacistickými kamarády*kami ze zahraničí pochodovat ulicemi Vídně a šířit tu svojí nenávistnou propagandu. Antifašistické skupiny jim v tom chtějí zabránit. Přinášíme překlad výzvy k účasti na protiakcích. Proti nacistům! Zabraňme pochodu „identitářů“ Vídní.

V dnešní době, kdy krajně pravicové strany získávají stále více hlasů a ve společnosti dochází k masivnímu posunu doprava, mobilizují neofašističtí „identitáři“ k demonstraci, která se uskuteční 20. července ve Vídni. Od odhalení tajné schůzky krajní pravice u Postupimi investigativním kolektivem Correctiv je Martin Sellner a jeho nelidská myšlenka „remigrace“, tedy násilné masové deportace lidí s migrační minulostí, všem na očích – a „identitáři“ z této pozornosti umí těžit. A tak není divu, že tito neofašisté opět ohlašují na 20. července „remigrační“ demonstraci ve Vídni. Před nadcházejícími celostátními volbami v Rakousku chtějí šířit propagandu svých nelidských myšlenek a nárokovat si ulice jako předpolitický prostor. Aktivně je podporují pravicově extremistické až neonacistické skupiny ze sousedního Německa, Itálie, Švýcarska a dalších zemí. Při vzestupu pravicových stran v celé Evropě vidí „identitářští“ aktivisté příležitost iniciovat „vlastenecký obrat“. Nejde jim jen o parlamentní úspěchy, ale také o dlouhodobý posun doprava ve všech oblastech života společnosti. Má to být poslední šance, jak zastavit „výměnu obyvatelstva“ a zvrátit vývoj. Proti této etno-rasistické představě zkázy staví „reconquistu“, znovudobytí Evropy. Co to přesně znamená, je známo nejen od tajné schůzky v Postupimi: deportace, vyhnání a diskriminace všech lidí, kteří nezapadají do úzkého světonázoru pravicových extremistů. 

Proti posunu doprava a autoritářskému formování společnosti!

O tom, do jaké míry se společnost již posunula doprava, svědčí nejen přejímání rétoriky krajní pravice údajně demokratickými či centristickými silami v parlamentu. FPÖ, která je podle průzkumů v současnosti nejsilnější stranou, nemá potřebu se od neofašistů odlišovat; historicky FPÖ dokonce vznikla přímo z nástupnické strany NSDAP. „Identitáře“ lze dnes považovat za jejich aktivistickou mládežnickou organizaci; personálně i ideologicky jsou tato uskupení téměř shodná. A právě to činí situaci tak nebezpečnou, neboť znovu hrozí, že FPÖ, a tedy krajní pravice, vstoupí v Rakousku do vlády, což bude dále podněcovat autoritářské formování společnosti. Na institucionální rovině krajní pravice hraje domácí zápas: v důsledku krizových projevů kapitalismu v globálním měřítku dochází k rozmachu autoritářských reakcí. Vidíme to na zpřísňování azylových zákonů a posilování smrtících hranic kolem pevnosti Evropa. Vidíme to v rasistickém sekuritizačním diskurzu, který připisuje sociální problémy určitým kulturám, a tím je prezentuje jako nezměnitelné, a prosazuje posilování policie jako jediné řešení.

Vidíme to v obrovském nárůstu antisemitismu, „pověstech o Židech“ (Adorno), které se šíří napříč všemi politickými tábory a slouží jako klamné vysvětlení světa. Vidíme to ve vzestupu antifeministických a rasistických ideologií, které se snaží ospravedlnit společenskou účast a nároky uprostřed zesílené soutěže o vymyšlené, ale údajně přirozené „identity“, jež ospravedlňují vyloučení „těch druhých“ a násilí vůči nim. Vidíme to také v autoritářské pacifikaci sociálních rozporů, které kombinuje výhody sociálního státu se stále represivnějšími prvky. Pro emancipační levici to nejsou růžové vyhlídky.

Jako vždy je však důležité, abychom kvůli moci pravicových extrémistů a státu nebo kvůli vlastní bezmoci nehodili přes palubu vlastní představy o společnosti bez nadvlády a nespoléhali na falešné, zjednodušené vidění světa. Místo toho je zapotřebí sociální levice, která se postaví proti všem formám reakčních ideologií a zároveň si vytvoří perspektivu přesahující organizovaný smutek kapitalismu, který většině lidí dělá ze života peklo. Protože panující podmínky jsou už tak dost nesnesitelné i bez nacistů a samy o sobě jsou dobrým důvodem, proč přejít k otevřené vzpouře.

Antifašismus zůstává nezbytný, protože ti, co jsou v kapitalismu poražení, nemusí mít nutně zájem na jeho překonání. Ukazuje to už samotná reflexe národního socialismu. Proto chceme společně pracovat na tom, aby pochod „identitářů“ 20. července skončil katastrofálně. Chceme dát praktickou odpověď přátelům kultury, národa a náboženství, kteří se zjevně zbláznili do kapitalismu. Koneckonců organizovaná krajní pravice slouží jako hlásná trouba reakčních ideologií, které jsou ve společnosti již rozšířené. Kromě toho je zapotřebí také praktická kritika státu, patriarchátu a kapitálu, abychom opustili frustrující křeččí kolo antifašismu a vytrhli pravici koberec zpod nohou. Reakční ideologie koneckonců nespadly jen tak z nebe. Jsou produktem tohoto nespravedlivého společenského řádu, v němž musíme svá přání, naděje, potřeby a touhy neustále podřizovat němému nátlaku maximalizace zisku a námezdní práce. Ale dobrá zpráva je: nemusí to tak být. Tuto společnost vytvořili lidé a my ji můžeme také změnit. A dobrý život pro všechny je už dávno možný, protože je ho dost pro všechny. Zatímco krajní pravici jde o udržení stavu nadvlády a vykořisťování, nám nejde o nic menšího než o „sdružení svobodných lidí“ (Marx), v němž je štěstí jednotlivce předpokladem štěstí všech.

***

19. července – antifašistické shromáždění od 16 hodin v Einsiedlerpark v Margareten

20. července – akce proti pochodu „identitářů“ – sraz v 15 hodin na Neuen Markt

Více info včetně akční mapy města najdete tady.

Aktuální info na twitterových kanálech https://x.com/gfoa_w nebo https://x.com/antifa_w

#w1907 #w2007 #blockib #noib