V rámci letošního ročníku festivalu Žižkovská noc spolupracujeme na doprovodném programu v podobě přednášek, diskusí a kritické procházky k tématu práva na město. Níže najdete anotace čtyř bodů programu, které připravujeme a které proběhnou v sobotu 23. března.

Kritická procházka po Žižkově

Žižkov se mění jeho obyvatelům před očima. Místo oblíbených samoobsluh a trafik vyrůstají předražené salóny na stříhání vousů. Zajímá vás, co znamená slovo gentrifikace? Jste znepokojeni nezadržitelným růstem nájmů? Přijďte na naší kritickou procházku po Žižkově. Zastavíme se u míst, na kterých se dají pozorovat neblahé i pozitivní změny v naší čtvrti a jako bonus přidáme něco z odbojné historie Žižkova.

Sraz v 10:30 na schodech kostela Nejsvětějšího srdce Páně na nám. Jiřího z Poděbrad.

Klinika a autonomní prostory ve městě (přednáška)

Klinika je vyklizená, na zahradě si opejkaj buřty sekuriťáci, ale její příběh nekončí. Místo násilí tentokrát čelí kolektiv Kliniky represi v podobě exekučního řízení vůči člence kolektivu a rozhoduje se co dál. Praha totiž potřebuje autonomní sociální centra čím dál tím víc. O Klinice a funkcích nekomerčních autonomních prostorů ve městě, které v současnosti patří hlavně jeho majetným obyvatelům, budou mluvit dvě členky kolektivu.

Prostor39 (Řehořova 39), 12:30

Krize bydlení (přednáška s diskusí)

Ceny bytů v Praze rostou dvakrát rychleji než mzdy. Praha ale není sama, problém nedostupnosti bydlení řeší města po celém světě. Jaké jsou příčiny této globální krize a jaká jsou možná řešení? Jaký vliv má tržní logika na podobu našich měst? Na konkrétních příkladech si ukážeme fenomény, jako je financializace bydlení či gentrifikace. Architekt Jakub Nakládal představí také pozitivní příklady dostupného bydlení a alternativní formy výstavby.

Prostor39 (Řehořova 39), 13:30

Domov jménem Bedřiška (přednáška s diskusí)

Bývalá hornická kolonie v Ostravě s nezaměnitelným geniem loci, jejíž obyvatelům hrozí nucené vystěhování. Jedinečný příklad sousedství, které vznikalo navzdory místní radnici a bez jakékoliv morální či finanční podpory zvenčí. Již déle než rok zde lidé bojují za zachování komunity a při tom se spolu s architekty, právníky a dalšími odbornicemi pokoušejí nalézt alternativní řešení jejich situace i nutné proměny lokality, na níž se chtějí sami podílet. Zajímá Vás, jak se buduje komunita nebo za jakých podmínek se nájemníci mohou stát politickým subjektem? Přijďte na prezentaci a diskuzi s obyvateli Bedřišky a poznejte „právo na město“ jako živou zkušenost.

Prostor39 (Řehořova 39), 16:00