V neděli se chystají příznivci chuligánských skupin z celého Česka na Staroměstské náměstí, kde chtějí demonstrovat proti epidemiologickým – a jak sami říkají – „totalitním“ opatřením. Na akci se chtějí přiživit poslední pozůstatky organizovaných neonacistů.

I když akci oficiálně nahlásil zakladatel Hnutí Občanské Nespokojenosti (HON) Ivan Sochor, herec vedlejších rolí a roliček v seriálech a reklamách, za skutečné organizátory se označují lidé stojící za webem hooligans.cz. Iniciativa vzešla od ostravských chuligánů, brzy se pod ní ale podepsali zástupci více než tuctu chuligánských skupin většiny prvoligových klubů. Z významnějších chybí snad jen Slavie. Organizátoři vyzvali k překonání meziklubových rozepří a k jednotnému vystoupení proti vládním opatřením. Sjednoceni mají být i černou barvou oblečení. Doma mají zůstat klubové barvy, vítané jsou jen národní vlajky.

Organizátoři (chuligáni i HON) sice akci prezentují jako apolitickou (čímž asi myslí nenapojenou na konkrétní politické strany), už teď je ale jasné, že na ní nebude nouze o zástupce krajní pravice a příznivce konspiračních teorií. Tak tomu ostatně bylo už na prvním protestu proti vládním opatřením, který organizoval HON koncem září. U mikrofonu se tam vystřídali třeba Daniel Landa nebo Jirka Černohorský. Tentokrát se na akci navíc budou chtít přiživit poslední pozůstatky organizovaných neonacistů. Na akci tak své příznivce zve Vandasova umírající DSSS i to, co zbylo z Dělnické mládeže, neskrývaně neonacistická Národní a sociální fronta (NS fronta), již vytvořili odpadlíci od Dělnické mládeže, a další náckovské pidispolky jako jsou Mladí nacionalisté či Hnutí národní obroda. K účasti burcují i různí tragédi typu za vraždu Roma odsouzeného Vlasty Pechance nebo letitého neonacistického aktivisty Pavla Matějného. Na akci zve i svého času poměrně vlivný dezinformační a rasistický web Středoevropan provozovaný někdejším vůdcem militantního neonacistického Národního odporu Filipem Vávrou (než facebook začátkem loňského roku smazal Vávrovi stránku Středoevropana, měl na ní přes 30 tisíc fanoušků a příspěvky z ní sdílel třeba Václav Klaus junior nebo poslanci Okamurovy SPD) i proruský dezinformátor Žarko Raptor Jovanovič.

Tzv. vlastenci si hrají na obránce národa v boji proti epidemiologickým opatřením. Nacionalistům nikdy nezáleželo na svobodě a blahobytu lidí, ale jenom na abstraktní svobodě národa. Milují „národ“ symbolizovaný vlajkou, znakem a hymnou, kašlou ale na lidi. Teď i doslovně…

Zatímco každým dnem stoupá počet nakažených, šíří se konspirační teorie o původu a chování viru a o opatřeních proti němu. Odmítání roušek a fyzického distancování není vzpourou proti vládě, ale nebezpečným chovaním, které ohrožuje nás všechny.

Přestože rozumíme naštvání lidí na politické elity a jejich neschopnost, která vedla ke stávající katastrofální epidemiologické situaci a následně bude mít těžké socioekonomické důsledky, odmítáme konspirační teorie a instrumentalizaci krize ultrapravicovými hnutími.

Je třeba chránit konkrétní lidi a ne křičet o „národě“. Je třeba chránit nejzranitelnější obyvatele, kteří mohou snadno podlehnout viru. Je třeba chránit personál ve zdravotnictví a sociálních službách, který vykonává extrémně náročnou a v současnosti také nebezpečnou práci, přestože jsou jeho pracovní podmínky dlouhodobě zanedbávané a jeho práce je nedostatečně ohodnocena. Je třeba chránit pracující, kteří jsou často nuceni k práci v rizikových podmínkách. Je třeba chránit všechny, na které dopadne ekonomická krize.

Obyvatelé by neměli doplácet na chyby politických a ekonomických elit. Teď ale musíme zabránit nejhorším zdravotním a ekonomickým důsledkům. Pak přijde čas bojovat proti nezodpovědným politickým elitám.

Naší zbraní je solidarita!

#fczNZS

#fckConspiracyTheories

(za ilustrační foto díky Petrovi Zewlakkovi Vrabcovi)