V Německu bylo několik antifašistů obviněno mj. ze založení zločinné organizace. Z ofganizace útoků na neonacisty je obviněna antifašistka Lina.

Ve čtvrtek 5. listopadu byla na příkaz Spolkového státního zastupitelství v lipském Connewitzu zatčena pětadvacetiletá antifašistka Lina. Od té doby je ve vyšetřovací vazbě. Je obviněna z organizace útoků na neonacisty (v policejní dikci „pravicové extremisty“), např. z napadení návštěvníků neonacistické hospody v durynském Eisenachu (městě s rozsáhlou, dobře organizovanou neonacistickou scénou, kde vloni na podzim 10 procent lidí volilo neonacistickou NPD a dalších 12 procent krajně-pravicovou AfD). Vůči Lině a dalším antifašistům bylo vzneseno obvinění ze spáchání několika trestných činů, mimo jiné ze založení zločinné organizace (podle gumového § 129 trestního zákoníku). V den Linina zatčení byly v Lipsku prohledány byty několika obviněných.

Přestože to bylo neonacistické (nikoliv levicové) násilí, jež si od roku 1990 v Německu vyžádalo více než 200 obětí na životech, a přestože jsou i podle Úřadu pro ochranu ústavy, o jehož objektivnosti si nikdo nedělá iluze, počet a aktivity „pravicových extrémistů“ v Sasku nejvyšší od roku 1993, úřady raději zasahují proti levicovým aktivistům. V listopadu 2019 byla z rozhodnutí zemských ministrů vnitra Rolanda Wöllera a spravedlnosti Sebastiana Gemkowa (oba za konzervativní CDU) zřízena při zemském kriminálním úřadu tzv. Zvláštní komise pro levicový extrémismus (známá pod zkratkou Soko LinX). Ta v první polovině letošního roku zahájila 335 vyšetřování. Soko ReX (Zvláštní komise pro pravicový extrémismus) za stejné období zahájila pouhých 20 vyšetřování.

To, že jsou německý stát a represivní orgány slepé na pravé oko, se ukazuje dlouhodobě. Nejnověji se to potvrdilo v souvislosti s demonstrací konspiračních teoretiků, pravicových populistů a neonacistů proti vládním opatřením proti šíření koronaviru, která proběhla 7. listopadu v Lipsku. Levicoví aktivisté jsou zkrátka primárním objektem jejich zájmu.

Je zřejmé, že na stát se v boji s fašismem spoléhat nedá. A jak napsali drážďanští antifašisté, bylo by samozřejmě hezčí, kdyby se násilné neonacisty podařilo zastavit nenásilně prostřednictvím masového hnutí. V situaci, kdy tomu tak není a antifašismus je činností, jíž se věnuje pár lidí, nezbývá, než organizovaným neonacistům čelit všemi prostředky. Antifašismus je sebeobrana!

Solidární organizace Rote Hilfe organizuje sbírku na výdaje spojené s právním zastupováním. Kromě toho bude Lině brzy možné psát dopisy. Více aktuálních informací je k dispozici zde: https://freiheitfuerlina.noblogs.org/ (více souvislostí také viz tady).

Přejeme Lině a ostatním obětem represí proti antifašistům v nadcházejícím období hodně sil!

Naše solidarita proti jejich represi!

#FreeLina

#FreiheitFürLina