Ze Staroměstského náměstí se stalo spontánní vzpomínkové místo, které dalo lidem možnost vyjádřit lítost nad svou ztrátou. Protipotratové hnutí a kardinál Duka ho ale zneužili pro svoji propagandu. 

V sobotu dopoledne proběhla na Staroměstském náměstí mše „za nenarozené děti, jejich rodiče a zdravotnický personál“. Mši organizovalo pražské arcibiskupství společně s fundamentalistickým Hnutím pro život. První kontroverzi vzbudila akce už tím, že organizátoři nabízeli potenciálním účastníkům možnost, jak obejít protiepidemická opatření, podobně jako to zkoušel před několika týdny poslanec Lubomír Volný. Poté, co o tom začala informovat média, výzva z webu arcibiskupství zmizela. Jestli nabídku na obejití protiepidemických opatření někdo využil, nakonec není zcela jasné, akce se ale zúčastnilo několik desítek lidí.

Pandemie je jako potraty

Mši sloužil Dominik Duka, který ještě před šesti týdny šířil o koronaviru konspirační teorie. Jak moc si obětí váží, ukázal kardinál tím, že si přes křížky symbolizující mrtvé nechal rozprostřít červený koberec, na kterém se následně usadil. Ještě silnější pocity nepatřičnosti vzbuzuje účast Hnutí pro život, jehož agenda dlouhodobě směřuje k zákazu potratů v Česku. Hnutí ve svém pravidelném zpravodaji mluví o „covidové hysterii“ a odrazuje lidi od včasné vakcinace. O tom, jak v hnutí o závažnosti situace smýšlejí, vypovídá i takovýto „laskavý humor“ zveřejněný v době, kdy v ČR na covid-19 umíralo více než sto lidí denně.

Mluvčí Hnutí pro život Zdeňka Rybová se v souvislosti s plánovanou akcí už před časem dopustila nevkusného srovnání zbytečně ztracených životů důsledkem pandemie covid-19 s faktem, že mají ženy možnost přerušit těhotenství.

V souvislosti s pietním aktem, který rok od prvního úmrtí na koronavirus v Česku uspořádala aktivistická skupina Milion chvilek pro demokracii, Rybová v dnes již smazaném článku z webu pražského arcibiskupství uvedla: „Ta pieta je krásná a kvituji to. Jsme za tuto příležitost vděčni. Je to extenze té piety. Jsem za to vděčná. Pokud počítáme oběti na životech za poslední rok, v klidu tam můžeme zahrnout i oběti potratů.“

Podobně demagogicky se vyjádřil i samotný arcibiskup Duka: „Hrozíme se čísla nyní dosahujícího zhruba dvou desítek tisíc úmrtí na nemoc způsobenou koronavirem. Ale už nám vůbec nevadí, že za stejné období jsme nedovolili zhruba dvaceti tisícům dětí, aby se narodily, prostě jsme je nechali potratit, protože nám jejich narození zrovna nevyhovovalo, nechtěli jsme je přijmout nebo se kvůli nim uskromnit.“

Místo spoluúčasti jenom zneužití

Ultrakonzervativní pro-life hnutí má navzdory nepříliš velkému zájmu médií vysoce postavené spojence. Na sobotní akci se ukázali třeba poslanec za ODS Marek Benda a pražský zastupitel za KDU-ČSL Jan Wolf. Není tomu tak dlouho, co hlavní PR projekt Hnutí pro život, kampaň „Nesoudíme, pomáháme“, dostala záštitu místostarostky Prahy 2 Alexandry Udženiji z ODS, což vyvolalo vlnu nevole mezi řadou obyvatel této městské části. Podporu protiženského a homofobního hnutí ze strany svých koaličních kolegů ale nepovažuje za hodné kritického komentáře ani liberální TOP 09. Samotná Rybová byla v minulosti asistentkou Aleše Juchelky z hnutí ANO a jako hlavní tvář protipotratového tažení v Česku opakovaně vyzdvihuje ultrakonzervativní a nacionální politiku polského PiS. Nedávný bezprecedentní zákaz potratů u našich severních sousedů Rybová oslavovala slovy: „I my bychom měli bránit ty, kteří se bránit nemohou“.

Sobotní akce na Staroměstském náměstí ukázala především absenci citu a vkusu ze strany nejvyššího českého představitele katolické církve i protipotratové lobby. Společně zneužili chvíle, která byla především vyslovením podpory a soustrasti těm, kteří přišli o své blízké. Pořadatelé „mše za nenarozené děti“ se navíc ve snaze dostat na ni co nejvíce lidí neštítili manipulovat své podporovatele k porušování vládních opatření. Aby měli při demonstraci vlastních politických názorů dostatek publika, vyzývali lidi k něčemu, co v konečném důsledku mohlo někoho i ohrozit na životě. Snížili se tak k obcházení pravidel, která se ostatní lidé snaží dodržovat, aby se epidemická situace v Česku konečně zlepšila.

Jak moc je takový přístup „pro-life“ a v souladu s proklamovanými křesťanskými hodnotami a morálkou? Možnost protlačit do veřejného prostoru svoji protipotratovou agendu zajímá Hnutí pro život i kardinála Duku mnohem víc než úcta a pieta za zbytečné oběti epidemie. Jak se asi při čtení slov paní Rybové a při pohledu na celou akci cítí ti, kteří kvůli vládou nezvládnutému covidu přišli o maminku, bratra, děti nebo kamarády? Ti, kteří ztratili rodiny? Opravdu se jim část katolické církve místo spoluúčasti snaží naznačit, že zbytečná smrt jejich blízkých je srovnatelná s dobrovolným lékařským zákrokem?

Článek Simona Kovnera vyšel původně v online deníku Alarm.