Antifašistka Lina obviněná z organizování útoků na neonacisty je ve vazbě už pět měsíců. V Lipsku nedávno byla spouštěna kampaň Wir sind alle LinX („Všichni jsme levičáci“), jejímž cílem je boj proti kriminalizaci antifašismu obecně a za okamžité propuštění Liny na svobodu.

Počátkem listopadu byla v lipském Connewitzu zatčena pětadvacetiletá antifašistka Lina E., vrtulníkem byla přepravena do Karlsruhe, kde byla obviněna ze založení zločinecké organizace a byla na ní uvalena vazba. Konkrétně je Lina viněna z toho, že organizovala útok na neonacistickou hospodu v durynském Eisenachu. Její provozovatel organizuje v Durynsku neonacistické turnaje v bojových sportech a podle antifašistických rešerší je napojený na mezinárodní neonacistickou teroristickou síť Atomwaffen Division. (O Linině zatčení a o solidární kampani lipských antifašistů na její podporu jsme informovali tady.)

K dnešku pobývá Lina, studentka původem z Kasselu, ve vyšetřovací vazbě už téměř pět měsíců. Důkazy vůči ní mají být podle obžaloby paruka, dvě kladiva a peníze v hotovosti nalezené při domovní prohlídce a dále skutečnost, že ke komunikaci používala šifrovanou komunikaci přes aplikaci Signal (LOL).I když se u členů Říšských občanů (Reichsbürger) a jiných neonacistických skupin našly garáže plné střelných zbraní a předmětů dokládající obdiv k nacistického režimu nebo když se nedávno ve Frankfurtu z policejního ředitelství ztratilo 100 kusů zbraní a množství munice, do Karlsruhe v těchto případech žádné vrtulníky neletěly. Obrázek s Linou vystupující z vrtulníku tak zase jednou ukazuje na nepřiměřenost postupu státních složek, když jde o „levicový extrémismus“.Stejně vyhroceně a nevyváženě o případu referuje také většina německých médií (výjimku představují levicové noviny Neues Deutschland a nejnovějí také die Zeit). V HNA se o Lině psalo jako „nejnebezpečnější německé levicové extremistce“. V redakci Die Welt se rozplývají nad schopnostmi vyšetřovatelů odhalit Linu, která prý žila v utajení (což vyvodili z toho, že se v místě studia nepřihlásila k pobytu a za bydlení za ní platil někdo jiný). Ve Focusu zase dali prostor Soko Linx (zvláštní komisi zaměřující se na krajní levici) k nadšenému oznámení, že „zatčení Liny E. byl jen začátek“. V die Bild pak nadpis hlásal, že před soud půjde „šéfka chaotů v minisukni“. V Tagesspiegel údajnou činnost Liny „a jejích lidí“ přirovnávali k rané fázi působení Frakce rudé armády (RAF).

V Lipsku nedávno byla spouštěna kampaň Wir sind alle LinX („Všichni jsme levičáci“), jejímž cílem je boj proti kriminalizaci antifašismu obecně a za okamžité propuštění Liny na svobodu. Prohlášení, jež volá po silném a důsledném antifašismu založeném na občanské společnosti, podpořily během několika dnů od zveřejnění desítky organizací a iniciativ, klubů a jiných podniků, hudebních skupin a jednotlivců (mezi nimi také několik politiků die Linke ale i Grüne či SPD) nejen ze Saska.

#FreeLina

#FreiheitFürLina

#WirSindAlleLinX

(s využitím tweetu Toma Uhliga)